Снимка: архив "Булфото"
По 100 млн. лв. на година в продължение на 12 години ще отпуска държавата за обновяване на бойната техника на сухопътни войски. Това предвижда инвестиционен проект на правителството, който предстои да бъде внесен в парламента.
 
Общата сума за нова техника, оборудване, логистика и поддръжка възлиза на 1,2 млрд. лв., съобщи военният министър Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БДЦ Явор Хайтов.
Още по темата
 
"Съгласно Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Р България 2020 и Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 сухопътните войски трябва да имат изградени и подготвени 3 батальонни групи от състава на механизираната програма", каза министърът.
 
Той съобщи, че благодарение на инвестиционния проект ще бъде заменена част от технологично и физически остарялата, и амортизираната бойна и специална техника на сухопътните войски. Изграждането на батальонни бойни групи пък било сред приоритетите на военното министерство.
 
"Планираме интегрираната логистична поддръжка за бойните и специални машини да се извършва от български фирми, като това ще доведе до по-ниски финансови разходи и по-голяма надеждност на поддръжката4, каза още военният министър.
 
Той обясни и че е обнадежден, че въпреки значителната сума, партиите в парламента ще подкрепят инвестиционния проект. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase