Снимка: БТА
Младото поколение може да сложи край на бедността и на климатичните промени, заяви Ирина Бокова, генералният директор на ЮНЕСКО и българският кандидат за генерален секретар на ООН, предаде агенция Синхуа. Бокова изнесе лекция в университета Коменсиус в Братислава.
Още по темата
 
Днешните млади хора са първото поколение, което може да сложи край на крайната бедност и последното поколение, което може да реши проблема с климатичните промени, каза Бокова, цитирана от БТА.
 
Тя описа младото поколение като най-работливото, най-образованото и най-широкоскроеното, както и онова, което носи най-тежкото бреме на промяната.
 
Бокова подчерта, че около 1,5 милиарда души понастоящем живеят в обхванати от конфликти райони. От тях 40 процента са млади хора, каза тя. Бокова припомни, че има и 73 милиона млади хора по света, които са безработни.
 
Свидетели сме на разрушаване на културното наследство, както и на нова глобална война за сърцата и умовете на младите хора основно. Когато нашата планета и нашите ресурси бъдат изчерпани, ние можем да прибегнем до възобновяемите енергии на човешкия разум, каза Бокова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase