Снимка: Reuters

Новият антикорупционен закон трябва да е насочен преди всичко към превенция на корупцията. Тя означава прозрачност, по-добър достъп до информация, декларации за конфликт на интереси, проверки по декларациите, обучение на държавните служители и оценка на риска вътре в държавните институции. Тези неща не са разработени достатъчно добре в проектозакона и има концептуално неразбиране на някои от тях. Това коментира Александър Кашъмов, правен експерт от фондация "Програма Достъп до информация" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като друг проблем при проектозакона той посочи липсата на финансова обосновка. "Смущаващото е, че беше направен с механично събиране на три закона без да има анализ кой от тях не е работил досега и къде са проблемите", допълни експертът. 

Според Кашъмов стъпка в правилната посока е предвиденото извършване на предварителна проверка преди реалната при подаден сигнал.

"Създаването на формуляр за сигнал за корупция също е важно, тъй като в момента много хора нямат понятие какво точно представлява тя", каза той.

Повече от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase