Разплащанията с безконтактни карти в световен мащаб бележат все по-голям и по-голям ръст, но както всеки нов продукт, хората имат своите съмнения за това доколко сигурен е той и дали използването му си струва.

Кои са притесненията на хората в България, които могат да бъдат опровергани?

Едно от основните съмнения е доколко безконтакните разплащания са безопасни. Ако ги сравняваме с разплащанията с обикновена карта, разликата е нулева - и двата вида разплащания са подсигурени по идентичен начин.

Безконтактните карти имат вградена функция за сигурност точно, каквато имат и другите карти, дори по-голяма, тъй като правят много по-трудна кражбата на информация.

Чипът и PIN технологията при безконтактните карти са изградени по такъв начин, че доста трудно биха били дублирани. Защитите им ги правят много по-добри от картите с магнитна лента, тъй като те пращат некриптирани данни към картовия четец, които се улавят по-лесно и кодират на нова магнитна лента. Това е най-популярният начин за кражба, чрез който данните на една карта с магнитна лента могат отново да се предават към картовия четец на POS терминала.

Защитните технологии на безконтактните карти определят начина на опериране на данните, съхранени на тях чрез техния challenge/response механизъм. Една карта става активна, след като получи сигнал за това от съответния четец, който работи със същата честота като тази на картата.

Измамниците в днешно време се опитват да достигнат до пълната информация зад всяка разплащателна карта. Както казахме, при магнитните карти това става чрез улавяне на некодираните данни.

При безконтактните карти няма как тази информация да се получи при доближаване на картата до безконтактния четец. В реалния свят един измамник би трябвало да стои много близо до конкретния потребител и да се държи доста съмнително, за да направи какъвто и да е опит за копиране на информация, което почти не се случва.

Терминалът със своя безконтактен четец предоставя електрическо магнитно поле на безконтактната карта, което служи като импулс за действие и осъществява връзката между картата и четеца.

Освен това, нуждата от близко разстояние между двете съкращава значително времето, през което крадец може да сканира картата. Всички тези нива на защита на безконтактните карти ги поставят на едно от последните места в списъка за кражби на банковите измамници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase