Безконтактните карти Visa са достъпни на българския пазар вече няколко години. Новата технология, която е база за развитие и на мобилните разплащания, улеснява разплащанията, прави ги по-бързи и още по-удобни.

Лимитът за плащания с безконтактна карта без въвеждане на ПИН е 25 лв. в България. Безконтактните плащания над тази сума изискват въвеждане на ПИН.

Следователно недобросъвестни лица не биха могли да осъществяват големи покупки с чужда безконтактна карта, тъй като те изискват въвеждането на ПИН код. Също така, ако картодържател направи няколко на брой последователни малки покупки до минималната стойност, която не изисква въвеждане на ПИН код – 25 лева, Visa Европа разполага с допълнителни мерки за защита в този случаи.

При реализиране на няколко близки във времето, последователни трансакции на стойност под 25 лева системата автоматично изисква въвеждането на ПИН код за авторизация на плащанията с цел защита на личните финанси на потребителите. Поради тази причина и прагът на стойността на покупките, за които не се изисква въвеждане на ПИН код, е толкова нисък – всяко разплащане над тази стойност налага нуждата от потвърждение, че безконтактната карта е в ръцете на своя собственик.

Безконтактните разплащания са точно толкова безопасни, колкото разплащанията с обикновена карта и несъмнено са по-сигурни от плащанията в брой. Безконтактните карти имат вградена функция за сигурност и разполагат със същите мерки за сигурност, с които разполагат и останалите карти Visa.

Всяка безконтактна карта Visa съдържа сложен чип с високо ниво на сигурност. Този чип поддържа сигурността на картата и благодарение на него комуникацията „карта – терминал“ е напълно защитена. Чипът генерира уникални криптограми (криптиран или кодиран текст) в комуникацията си с безконтактните терминали, правейки кражбата на данни почти невъзможна. Всички нива на защита на безконтактните карти ги правят непривлекателни за банкови измами.