Снимка: архив Ройтерс

Българската стопанска камара се обяви против идеята за увеличаване на платения годишен отпуск от 20 дни на 25 дни.

Предложението направи независимият депутат Георги Кадиев. Миналата седмица той внесе поправки в Кодекса на труда, с които поиска увеличение на платената почивка. Мотивите за предложението му са, че половината българи страдат от стрес на работното място, а той води до много болести, по които сме на челно място.

Сред аргументите си Кадиев посочи и че 25 дни платен годишен отпуск имат държави с висок стандарт на живот като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други.

Още по темата

Според работодателите обаче предложението трябва да се подложи на предварителен експертен анализ. От БСК напомнят, че в момента минималният брой почивни дни у нас е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни).

От Камарата напомнят анализ, цитиран от бизнеса, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия.

Според работодателите проектът на Кадиев игнорира възможностите по Кодекса на труда за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето. Те са не по-малко от 5 работни дни. 5 работни дни допълнително към отпуската получават и работещите при ненормиран работен ден.

От БСК напомнят и че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

Работодателите предупреждават и че ако се увеличи броят на дните платен отпуск ще се влоши БВП и производителността на труда. Предложението е популистко и депутатите трябва да го отхвърлят, убедени са от БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase