Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей у нас приключи с протест. Той се организира спонтанно заради скандалното му искане България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренеси у нас по време на войните.

Протестът под формата на бдение със свещи се състоя пред грандхотел “София”, където той бе отседнал, съобщи ”24 часа”.

Въпреки скандалното си поведение Вартоломей бе удостоен от БАН с почетното звание “доктор хонорис кауза”, а часове по-късно получи и най-големия държавен орден - “Стара планина - I степен”.

Още по темата
В словото си веднага след това Вселенският патриарх поиска държавата да върне църковната утвар и ръкописите, взети от българската армия от два манастира край Драма и Серес, и заяви, че те са били “ограбени”. Истината е, че реликвите са от тогавашната Охридска българска архиепископия и така са спасени за историята от грабители, припомня изданието.

По време на божествената литургия за Архангеловден в храма “Св. Ал. Невски” пък Вселенския патриарх се обръщаше не с “Ваше Светейшество” към Българския патриарх Неофит, а с унизителното за ранга му “Ваше Блаженство”, сякаш е екзарх, а не патриарх.

На свой ред патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.

В речта си веднага след литургията Вартоломей посочи за грешка възрожденския подвиг на предците ни - борбата на българската църква за независимост и отделянето ѝ от Вселенската патриаршия през 1872 г. Според него гръцките фанариоти и тогава ни разрешавали да служим на църковнославянски и не било нужно разделението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase