Снимка: ЕК

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е забранила временно продажбата на 3 тона рибни продукти, включително консерви, при които са открити неразрешени оцветители. Това съобщи на дискусия за качеството на храните Пламен Моллов, изпълнителен директор на агенцията. Той уточни, че в момента се правят допълнителни изследвания. Завишен е контролът във Варна и Бургас, откъдето обикновено се осъществява вносът.

Моллов съобщи още, че при проверки през последните две-три седмици в областите София и Бургас са открити 40 т зеленчуци с пестициди над нормата, които са унищожени. Става въпрос основно за домати и краставици.

Според европейските регламенти би трябвало да контролираме 10 на сто от зеленчуците, а ние контролираме 15 на сто, каза шефът на БАБХ.

Той припомни пред участниците във форума, че през последните 6 месеца агенцията е променила организацията на проверките. Мобилни екипи са направили проверки в складовете за търговия на едро с храни в Софийска област, като само за две седмици при 48% от проверките са издадени актове за сериозни нарушения.

Възбранени са над 130 т храни, от които 65 т за унщожаване, от животински и неживотински произход.

След проверки в магазини и заведения за две седмици са затворени 10 обекта, които не отговарят елементарни изисквания за хигиена. Проверките в София по време на почивните дни около Великден, не са установили нарушения.

По същия начин са започнали проверки в област Бургас. За три дни между 14-17 април са съставени 28 акта, като Моллов отчете 60% резултати спрямо направените инспекции. Това не е повод за гордост, просто в минало време контролът не е ефективен, обясни той.

В Бургаско са възбранени са 1 т животински храни и 2 т зеленчуци. Най-често нарушенията са изтекъл срок на годност, неясен произход, липса на точен етикет за състава на храните, съхранение едновременно на пресни храни и с изтекъл срок, съхранение на продукти, които трябва да се унищожат.

Моллов посочи още един проблем - все повече български производители използват неразрешени селскостопански препарати за растителна защита.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров отчете, че приходите за хазната, след създаването на наскоро заработилите звена за фискален контрол на рискови стоки, са повече от разходите. Мобилни групи с данъчни служители вече имат право да проверяват камиони, превозващи плодове и зеленчуци, захар, месо, слънчогледово олио.

Проверени са 19 хил. превозни средства. „С проверките се пресичат ДДС злоупотребите, спира се фиктивният износ и се създават условия за честна и конкурентна среда. Движението на стоки от Гърция и Румъния след въвеждането на този тип фискален контрол няма да е същото“, каза той.

Само за първите два месеца при проверките е установено превозването на 4 хил. т повече рискови стоки, това са преки измерими резултати, тъй като потреблението не е нараснало, отчете Бъчваров.

От Агенция „Митници“ отчетоха множество проверки, но малък брой нарушения при вноса на плодове и зеленчуци от трети страни.

Когато суровината в България е с по-ниски субсидии, не е конкурентна спрямо вносните продукти, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ). Експортното субсидиране за трети страни работи в редица страни в ЕС, но не и в България, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase