Снимка: БТА

Mинистър-председателят Пламен Орешарски призова народа си да продължи да следва фундаменталния завет на Търновската конституцията - да пази и укрепва държавността, върховенството на закона и свободата, по време словото си на тържественото заседание на парламента по повод 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

Според Орешарски това е възможно само с усилията на цялото общество. „Понякога забравяме защо съединението прави силата, трудностите, през които премина страната ни през последните години, особено във вътрешен план, силно засегнаха авторитета на институциите“, каза Орешарски и добави, че е "наш дълг да върнем доверието на хората в тях".

По думите му пред това предизвикателство е изправено и настоящото Народно събрание, защото е ключово спазването на основния принцип на конституцията- разделението на властите и гаранция за правата на гражданите.

Премиерът отбеляза, че в историята на всеки народ има моменти, когато прави голяма крачка напред в своето израстване. „Тези моменти са резултат от преминати много изпитания, натрупана мъдрост и разбира се - стремеж към обновление. Тогава погледът на обществото придобива нов фокус – този на отговорността пред собственото бъдеще. Такъв момент за нас, българите, е приемането на Търновската конституция“, подчерта министър-председателят.

Той напомни, че преди 135 години нашите предци са изковавали устоите на свободна България, показвайки самочувствието си на древен народ, който може да възкреси своята държава и да намери достойно място в Европа и в света.

„Безспорно трябва да се гордеем с този основен закон, който е един от най-демократичните, новаторски и прогресивни за своето време“, посочи той.

Премиерът заключи, че в ден като днешния, когато всички обръщаме погледа си към дълбоките ценности и постижения на нашата страна, трябва да се надяваме, че и за напред ще можем да гледаме в обща посока към по-добро бъдеще на нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase