Снимка: архив, Булфото

Срещу ваучери да се предоставят социални услуги, насочени към семейства с малки деца. Това предложи КНСБ дни преди бюджетът за 2014 година да бъде внесен в Народното събрание, съобщи телевизия Bulgaria On Air.

От синдиката прогнозират, че мярката може да обхване около 55 000 семейства, които не са успели да запишат детето си в детска ясла или градина. Родителите ще могат срещу ваучер да наемат детегледачка. Според синдиката така ще се създадат около 20 хиляди работни места.

Част от парите за това могат да дойдат по линия на Европейския съюз – чрез така наречената младежка гаранция, защото ще се търсят възможности да се ограничи безработицата сред младите хора.

Предложението е заимствано от Белгия и Франция, където подобна ваучерна система действа отдавна. От синдиката предлагат идеята да се реализира за сметка на намерението на управляващите да увеличат от 1 януари обезщетението за отглеждане на дете до 2 години от 310 на 340 лв. и надбавката за второ дете от 35 на 50 лева.

Ако бъде прието, предложението трябва допълнително да бъде прецизирано, да се изясни къде подават заявления родителите. Обсъжда се това да става и в електронен вариант. Доставчиците на тези услуги трябва да бъдат лицензирани и задължително да наемат хора без работа. Ваучерът ще послужи и за грижи за възрастни хора.

По време на управлението на Тройната коалиция беше реализирана програмата в подкрепа на майчинството, по която също можеше да бъдат наети безработни лица за гледане на дете. Наличието на родствена връзка между майката и човека, който отглежда нейното дете, не беше пречка. Според настоящото предложение на КНСБ това по-скоро трябва да бъде избегнато и да се вземат за тази работа хора, които са отпаднали от трудовия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase