Снимка: Ройтерс

Министерството на икономиката и енергетиката е внесло в прокуратурата сигнал за нередности в българската енергетика на стойност 230 млн. лв.

Сигналът е за плащания към eлектроцентрали по договори за така наречения студен резерв. Той предвижда при нужда в системата и поискване от националния електроенергиен диспечерски център, централите незабавно да започнат да произвеждат електричество.

Става дума за неправилно планиране и изразходване на средства, което според министерството е било известно още през 2012 г. Тогава е установено, че разполагаемостта за студен резерв и услуги на двете централи ТЕЦ „AES-Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“ е отчетена от ДКЕВР при формирането на регулираната цена за достъп на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Както Dnes.bg писа, още в петък енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че днес ще бъде внесен сигналът в прокуратурата във връзка с източване на енергийната ни система.

Схемата действала чрез сключване на договори на ЕСО с "определени дружества", обясни тогава Стойнев. Министърът не пожела да ги назове, тъй като не искал да пречи на разследването, но уточни, че те са производители на ток и договорите с тях са били напълно излишни.

С писмо от август 2012 г. ресорното министерство е уведомило тогавашните изпълнителни директори на ЕСО и НЕК. Три месеца по-късно, през ноември 2012 г., в официална кореспонденция до НЕК и ЕСО, енергийният регулатор също констатира, че не би следвало да има финансови и правни пречки за уреждане взаимоотношенията при заплащането на разполагаемост за студен резерв по дългосрочните договори.

Въпреки това ЕСО не е заплатило дължимите разходи по договоритe за разполагаемост за студен резерв на НЕК, като средствата са били насочени към други дружества.

За периода 1 септември до 8 септември 2013 г. в прокуратурата са били внесени и други три сигнала за нередности в енергетиката на обща стойност 160 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase