По около 60 души годишно получават статут на бежанец. Снимка: Булфото, архив

През последните години най-много хора, потърсили закрила у нас, са били от Афганистан, Ирак, Армения и Сирия. Ако през миналата година са били подадени близо 900 молби от търсещи убежище в България, то същият брой молби са постъпили само за първото тримесечие на тази година, като най-много са от Сирия и Алжир, сочат данни на БЧК, представени по време на среща по Световния ден на бежанеца - 20 юни.

За последните 20 години близо 22 500 души са подали у нас молби за закрила, като от тях 1542 са признати за бежанци, което е по около 60 души на година, съобщи БТА.

Според журналиста Владимир Береану проблемът с бежанците е изключително сериозен, тъй като когато обществото няма враг, то е склонно да се настройва негативно към тях. Страната ни не е застрашена от бежанска вълна, но е транзитен път за бежанците към Западна Европа, отбеляза Береану.

Писателят Калин Терзийски посочи, че разделението и омразата към "унизените и оскърбените" винаги ще съществува. По думите му отношението към тях е като тест за това за какво живеем - да бъдем добри хора или да се интересуваме от собственото си благополучие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase