Снимка: архив, Булфото

ВСС изпълнява политическа поръчка. Това заяви председателят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев по повод дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Възмущение от отстраняването на магистрата изказаха още говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова и някои политически партии.

„ВСС изпълнява тази политическа поръчка в края на мандата си, когато много от неговите членове си търсят други постове и няма от кого другиго да ги получат освен от министъра на вътрешните работи. Трябва да сме наясно, Мирослава Тодрова е председател на най-голямата съдийска организация в България. Това е удар не просто върху нея. Това е показно на управляващите, една акция, която цели сплашване на представителите на съдебната власт“, категоричен е шефът на БХК, цитиран от БНР.

Още по темата
Природозащитниците са заканват да напишат писма до редица международни организации заради отстраняването на магистрата, което било безпрецедентно у нас.

Той призова НПО и професионалните организации на юристите да вземат отношение по случая.

Говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова е на мнение, че уволнението на председателя на Съюза съдия Мирослава Тодорова е тревожно.

„В последно време съдия Тодорова влезе в полезрението на много хора, които Съюзът на съдиите си позволи да критикува - както ВСС, така и представители на изпълнителната власт, включително и министър Цветанов. Когато една организация се противопоставя на опитите на други власти да се намесят в независимостта на съда, когато си позволява да критикува и ВСС, очевидно всички, които са засегнати, се фокусират върху представителя на тази организация“, заяви тя пред БНР. 

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е скандално, коментира Мая Маналова от БСП.

Тя посочи, че това вероятно е знак за предупреждение към всички съдии, които си позволяват да имат собствено мнение.

„Притеснителното е, че се случва в момент, когато се сформират делегатските събрания за избор на членове на ВСС от магистратската квота.

Според Манолова това решение дава различен прочит за случващото се в съдебната система от това, което мнозинството в момента се опитва да представи.

Атанас Атанасов от ДСБ определи решението като разчистване на сметки от страна на Цветан Цветанов с Мирослава Тодорова. По думите му този ВСС е трябвало да се разформирова още при скандала с т.нар. Красьо Черния в началото на мандата.

Този състав на "ВСС беше оставен, за да може да бъде държан в подчинение с компромати, за да взима такива решения", каза Атанасов.

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова заради забавени мотиви по три дела.

Тя е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а самата Тодорова публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase