Откъде започва жестокостта – както става ясно от видеорепортажа, от приемането за нормална и естествена на идеята да се отървеш от ненужно животно като го убиеш по особено мъчителен начин – завързано в чувал и затрупано с камъни в шахта.

Въпреки безпрецедентната обществена реакция след публикуването на историята на кучето Мима с отрязаните крака, само в рамките на 24 часа има два случая на нечовешка жестокост към животни.

Общ преглед


Труп на обесено със сезал куче вися почти цял ден на пътния надлез край село Мало Конаре над автомагистрала „Тракия”. Извършителят на зверството е неизвестен. Сигналът подали шофьори, а столичанин, редовно минаващ по тази отсечка, съобщил в Дружеството за защита на животните, че повече от месец редовно се натъква на подобни ужасяващи гледки.

Трупът на кучето беше махнат от пожарникари, които го захвърлиха в съседна нива. На въпроси на репортера ни защо не го откара в екирисаж или не го закопае, каквито са изискванията по закон, пожарникарят отговори, че той си е свършил работата.

И на този фон една добра новина – осакатеното куче Мима вече има нов дом. Тя ще живее в Русе в апартамента на Виолета Добрева.

Представители на сдружение „Приятели на животните“ я взеха от досегашния й собственик в Дряново.

Още по темата

„Аз лично наблюдавах как кучето се обръща и се опитва да се придвижва, смятам, че вече категорично трябва да изключим евтаназията като вариант. И освен това смятам, че има достатъчно остатък от крайниците, за да се приложи дали ще бъде протезиране или вид количка, но ще може да се движи“, каза ветеринарката Катерина Маркова, която докара Мима в Русе.

Новата стопанка на Мима има още три кучета, но сега те са на вилата, за да може новият член на семейството да се адаптира.

„Решението ни не е спонтанно, а е отговорно. И когато аз казах, че ще осигуря дом на това животно, надявам се, всички са разбрали, че то ще живее в домашна обстановка“, обясни новата й стопанка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase