И 16-годишните да могат да карат шофьорски курсове и дори да получават книжка за кола. Това предлага Националният автоинструкторски съюз (НАИС), в който членуват 243 автошколи.

В момента предстои парламентът да гласува на първо четене промени в Закона за движението по пътищата.

Подобен текст не бил безрасъдство, а по-ефективна форма на контрол. Това заявява пред “Труд” Милена Тодорова, председател на НАИС. Според нея статистиката на тежките катастрофи показвала, че броят на смъртните случаи при шофьори без книжка е на второ място след тези, причинени от несъобразена скорост.

Огромна част от катастрофите се причинявали от тийнейджъри, които никога не са били обучавани от инструктор.

Подобна практика - и непълнолетните да карат курсове - има в много европейски страни и в САЩ. Идеята е те да получават свидетелство за управление с непълни права, каза Тодорова. Така например младите водачи трябвало да шофират под надзора на по-опитен шофьор до навършването на 18 години.

Друга интересна идея на автоинструкторския съюз е да отпадне образователният ценз за кандидат-шофьорите.

Изискването за основно образование е дискриминационно, още повече че имало много гимназисти, които четат по-зле от петокласници. Самите листовки трябвало да бъдат ситото. Ако курсистът не може да разбере какво пише в теста, нямало да издържи и теорията.

Според НАИС попълването на листовките трябва да става само в кабинети на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. В момента се допуска теорията да се държи и в оборудван с видеозапис кабинет на автошколите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase