В интернет на адрес www.cybercrime.bg ще могат да бъдат подавани сигнали за забелязани интернет престъпления. Това съобщи специалистът по борба с компютърни престъпления от ГДБОП Явор Колев.

Учениците от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" решили през пролетта на миналата година да предложат този вид сътрудничество на МВР. Днес сайтът официално влезе в действие със съвместната подкрепа на Международната асоциация на полицейските началници и сдружението за електронни комуникации.

Колев, заяви че децата трябва да бъдат информирани за опасностите в интернет и вредите, които може да донесе ползването на Мрежата. В интернет има опасности, които трябва да бъдат обяснявани на много хора, допълни Колев. По думите му, учениците, създали сайта, са обучавани и от международни специалисти.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков, който даде символичен старт на сайта допълни, че на учениците, които сформират "Интернет патрули", МВР ще даде лаптоп, за да може работата им да бъде по-оперативна. Сред всички успехи на МВР, това е един от най-големите и отчетливите, коментира министър Петков.

Тази инициатива по думите му е знак за доверието между правоохранителните органи и "гражданите, които искаме да получават максимално добро образование и реализация в страната".

Петков допълни, че ще покани в МВР учениците, готови да съдействат на полицията, за да им подари преносимия компютър и за разговор за други възможности за съвместна работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase