Снимка БГНЕС, архив

Ръководителят на ООН по правата на човека посещава Близкия изток на фона на нарастващата загриженост за ескалацията на Израел в Газа, съобщиха от офиса му, месец след като "Хамас" извърши най-смъртоносната атака в историята на Израел, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Фолкер Тюрк беше в Египет в началото на петдневна визита в региона и планираше да посети пропускателния пункт Рафах към Газа, се казва в изявление на неговата канцелария.

На 9 ноември Тюрк ще посети Аман, а също така е поискал достъп до окупираните от Израел Западен бряг и Газа.

"Измина един пълен месец на кръвопролития, непрестанни страдания, разрушения, възмущение и отчаяние", се казва в изявлението на Тюрк. "Нарушенията на правата на човека са в основата на тази ескалация и правата на човека играят основна роля в намирането на изход от тази "спирала от болка"", допълни той.

От началото на кампанията досега са загинали 10 000 палестинци, включително над 4000 деца, по данни на здравното министерство в управляваната от "Хамас" Ивица Газа.

С нарастването на международните критики към воденето на войната от страна на Израел, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че Газа се превръща в "гробище за деца".

Повече от 1,5 млн. души в Газа са напуснали домовете си и са се отправили към други части на гъсто населената палестинска територия в отчаяно търсене на убежище, а помощта от първа необходимост едва постъпва.

"Посещението на Тюрк в региона се провежда на фона на продължаващата изключително сериозна криза в областта на човешките права и хуманитарната криза", заявиха от неговата канцелария.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase