Снимка: БГНЕС

Повече от 10 хиляди цивилни са убити или ранени в хода на конфликта в Афганистан през 2019 година, съобщават от Организацията на обединените нации, цитирани от базираното в Брюксел издание New Europe.

Още по темата

Според доклад на мисията на ООН за помощ в Афганистан общият брой на жертвите през последното десетилетие е над 100 000. Докладът идва на фона на договорено седемдневно намаляване на насилието между САЩ и талибаните, което се очаква да проправи пътя за прекратяване на 18-годишната война, допълва "Фокус".

Според доклада, 3 099 цивилни са убити, а 6 989 са ранени през 2019 г. Голям брой цивилни са станали жертви при сблъсъците на въоръжените сили във войната. Докладът също така установява 21% увеличение на жертвите на цивилни от талибаните и 18% ръст на жертвите, на подкрепяните от САЩ афгански сили, които хвърлиха повече бомби през миналата година, отколкото през всяка година от 2013 г. насам.

Тадамичи Ямамото, специалният представител на ООН за Афганистан заяви, че „почти никой цивилен в Афганистан не е избегнал да бъде лично засегнат по някакъв начин от продължаващото насилие“.

Докладът обаче установява, че през 2019 г. талибаните предприели „положителни стъпки“, разследвайки твърденията за набиране на деца от техните командири.

Миналата седмица президентът на Афганистан Ашраф Гани заяви, че обявлението на споразумение между САЩ и талибаните ще бъде направено след седмица до десет дни. Досега афганистанското правителство поиска да участва по-активно в преговорите за мир между САЩ и талибаните в Доха, но талибаните отхвърлиха идеята, тъй като не признават правителството.

Анализаторите казват, че най-трудната част ще бъдат вътрешноафганските преговори, тъй като Кабул все още се бори да излезе с единна позиция срещу талибаните. И Германия, и Норвегия предложиха да бъдат домакини на преговорите, които трябва да започнат около 10 март, но място все още не е избрано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase