Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп каза, че близо 1000-та американски военни, на които е наредил да се изтеглят от Сирия, ще останат в Близкия изток, за да предотвратят нова заплаха от Ислямска държава, предаде асошиейтед прес.

В декларацията, с която снощи обяви налагането на икономически санкции на Турция, президентът уточни, че всички американски военни ще напуснат Сирия, ще се предислоцират и ще останат в района. Мисията им е да наблюдават ситуацията и да предотвратят повторение на 2014 г., когато бойци на ИД, организирали се в бойна сила в Сирия, преминаха и в съседен Ирак и завладяха иракските северни и западни райони, пише БТА, позовавайки се на АП.

Тръмп потвърди, че малък брой американски военни ще останат в база в южна Сирия. Президентът, който не е голям познавач на историята, изненадващо спомена в серия от туитове и Наполеон Бонапарт, отбелязва Франс прес.
"След като победихме стопроцентово халифата на Ислямска държава, изтеглих повечето наши военни от Сирия. Казах на моите генерали: защо да се бием за Сирия и Асад, за да защитаваме територията на нашия враг? Който иска да помага на Сирия да защитава кюрдите, за мен няма проблем - без значение дали е Русия, Китай или Наполеон Бонапарт. Надявам се всички да се справят добре, ние сме на 7000 мили!"

Откакто обяви преди осем дни изтеглянето на американските войски от сирийско-турската граница, което отвори пътя на турската военна интервенция, президентът републиканец прави противоречиви изявления, които пораждат много въпроси за американската стратегия в тази част на света, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase