Снимка: архив, Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще посети следващата седмица Русия, за да разговаря с руския президент Владимир Путин за разширяващото се руско военно присъствие в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен израелски представител.

"Израелският премиер ще изложи заплахите за Израел, които произтичат от увеличения поток от модерно въоръжение към Сирия и от попадането на смъртоносно оръжие в ръцете на Хизбула и други терористични групировки", посочи цитираният източник.

Москва е подложена на засилващ се международен натиск да обясни ходовете си в Сирия, чийто президент Башар Асад е подкрепян от Кремъл в продължаващата четири години и половина война.

Още по темата

В понеделник американски представители съобщиха, че Русия е разположила няколко танка във военна сграда в Сирия, като намеренията на Москва са неясни. Миналата седмица западни представители казаха, че Русия изпраща високотехнологична система за противовъздушна отбрана в Сирия, в подкрепа на Асад. Според тях зенитните ракети Панцир (SА-22 по красификацията на НАТО) ще се обслужва от руски войници. Американски представител, който потвърди информацията, каза, че системата е част от руските усилия за укрепване на отбраната на летище близо до Латакия - крепост на Асад.

Дори с ракетите да работят руснаци и да ги държат далеч от сирийската армия, доставката на такава авангардна система може да притесни Израел, който в миналото бомбардираше сложни оръжия, за които подозираше, че са предадени на ливанските съюзници на Асад - Хизбула.

Опасяващи се от случаен сблъсък с руските подкрепления в Сирия, израелски представители миналата седмица съобщиха, че са в контакт с Москва. Наред с това обаче израелците дадоха да се разбере, че ще продължат да работят да не се допусне модерно оръжие да попадне в ръцете на Хизбула.

Вчера Белия дом съобщи, че президентът на САЩ Барак Обама ще приеме Нетаняху на 9 ноември. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase