Снимка: Twitter

Светът е прикован от разгръщащата се бежанска криза в Европа. Прилив на мигранти, безпрецедентен от Втората световна война насам.

Човечността беше изхвърлена на брега, и цената, която платихме, беше телцето на малкият Айлян.

Светът обвинява западните правителства, че не успяват да посрещнат адекватно идващите от Сирия. Над 4 млн. души са напуснали страната, а малко от тях са получили убежище в Европа. Америка смело обвинява ЕС, но САЩ и Канада също не помагат особено.

Но страните като Саудитска Арабия и богатите страни около Персийският залив не изглеждат особено заинтересовани, пише вестник "Вашингтон Пост". 

Наскоро Амнести Интернешънъл отбеляза, че шестте страни от залива – Катар, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия, Кувейт, Оман и Бахрейн, са дали убежище на... нула сирийски бежанци.

Изпълнителният директор на организацията дори сподели снимка на бежанци в надуваема лодка в Twitter с въпроса: ''Предположете колко от тези сирийски бежанци са предложили да приютят Саудитска Арабия и останалите държави от залива?''

Отговорът е един и същ – нула

Иначе сирийците биха могли да кандидатстват за туристическа виза или пък разрешение за работа, за да влязат в някоя от тези страни, отбелязва Би Би Си. Но процесът е скъп, а и широкоразпространеното мнение, че в тези страни има неписани ограничения да се спъват сирийските граждани, съвсем отказва бежанците да се насочат натам.

Относителната близост на тези страни до Сирия предизвиква полемика както в социалните мрежи, така и в медиите дали държавите от залива нямат по-голям дълг от ЕС към сирийците. Още повече, че те не са просто безучастни наблюдатели, а донякъде субекти и в Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ или Кувейт имат подозрителна роля във финансирането на Ислямистки фракции.

И докато правителствата и на Запад, и на Изток, бездействат, потребители в социалните мрежи започват да споделят постове с хаштага #Welcoming_Syria's_refugees_is_a_Gulf_duty (Да се приемат бежанците от Сирия е дълг на страните от Залива).

Пуснете ги!

Драмата привлича и внимание от местната преса и политически актьори. И не един и двама споделят снимка, на която мъж с традиционно арабско облекло се крие зад врата и бодлива тел и сочи към врата със знамето на ЕС и казва: ''Защо не ги пускате, неучтиви хора такива?''.

Но въпреки призивите от социалните медии, държавите от Залива едва ли ще променят към по-добро позицията си към сирийските бежанци, завършва Би Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase