Снимка: архив, Reuters

Сирийската армия използва глада като оръжие във войната, обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". В доклад на организацията се разглеждат подробно условията при обсадата на палестинския бежански лагер в Ярмук близо до Дамаск.

Според "Амнести интернешънъл" в резултат на лишения в лагера са загинали близо 200 души, от които 128 - от глад. Лагерът в Ярмук беше обсаден от сирийската армия през юли 2013 г., за да бъдат принудени сирийските бунтовници да се изтеглят от района. В резултат на армейската блокада беше спряна доставката на храна и медикаменти за хиляди палестински бежанци.

Обсадата в Ярмук е само най-смъртоносната от серия блокади в други граждански зони, наложени от сирийската армия или от въоръжени групи на опозицията, които засягат общо 250 000 души в страната, алармира докладът. Според "Амнести интернешънъл" армията редовно бомбардира жилищни райони в Ярмук. Това е военно престъпление, подчертават правозащитниците.

Публикуван днес доклад на благотворителната организация "Спасете децата" (Save the Children) описва потресаваща картина в рухващата система на здравеопазване в Сирия, предаде Ройтерс. В доклада се посочва, че 60 процента от сирийските болници са понесли щети или са били разрушени от началото на продължаващия вече три години конфликт, а близо половината лекари са напуснали страната.

Организацията описва последиците от рухването на системата на здравеопазване в страната като "ужасяващи" и изтъква, че останалите в Сирия болници и медицински персонал се мъчат да лекуват стотици хиляди хора, ранени в сраженията, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase