Башар Асад дава интервю за "Телесур". Снимка: Reuters

САЩ може да нанесат военен удар по Сирия независимо от предложенията на други страни за разрешаване на конфликта с мирни средства, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за венецуелския канал "Телесур".

"Възможността САЩ да започнат военна операция срещу Сирия остава реална. Било под претекста за химически оръжия, било под друг претекст", заяви Асад, цитиран от Франс прес.

От 50-те години на миналия век Вашингтон води политика на силата, продължи сирийският президент. ИТАР-ТАСС цитира думите му, че от десетилетия САЩ заобикалят Съвета за сигурност, нарушават Устава на ООН и суверенитета на други страни, погазват човешките ценности и морала, а в Латинска Америка подкрепят преврати и са отговорни за смъртта на милиони.

Още по темата

Асад направи паралел между позицията на страната му на международната сцена и позициите на социалистическите латиноамерикански страни като Венецуела и Куба, съобщава ДПА.

"Траекторията на Латинска Америка е тази, която трябва да следват и арабските страни", убеден е Асад.

САЩ заявяват, че сферата на националните им интереси се разпростира върху целия свят. Те трябва да се поддържат чрез взаимно разбиране, добри отношения и доверие, но вместо това Вашингтон прибягва до терор, разрушения и страх, каза Асад.

Въпреки това САЩ са голяма сила и добрите отношения са възможни, ако е налице взаимно уважение, смята също сирийският президент.

Според него действията на бунтовниците в Сирия се планират зад граница и целят дестабилизиране на сирийското правителство.

Сирийският президент заяви, че има свидетелства на бунтовници за използване на химическо оръжие и данни за местоположението на техните химически лаборатории и складове.

Асад не изключи и опасността бунтовници да нападнат инспекторите на ООН, които се очаква да пристигнат в Сирия, за да определят как да бъде унищожено химическото оръжие в базите на правителствените войски.

Западът и Русия спорят от дни за начина, по който да се принуди Сирия да изпълнява програмата за унищожаване на химическите си оръжия, обявена на 14 септември в Женева.

Вашингтон поиска "твърда" резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да принуди Дамаск да изпълнява споразумението или в противен случай да понесе последствия. Москва се противопоставя на прибягването до сила. Асад предупреди, че "светът е едно малко село" и последствията от атака срещу Сирия ще дестабилизира региона и това ще бъде усетено във всяко кътче на света.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase