Херман ван Ромпой и Жозе Барозу. Снимка: Reuters

Председателят на ЕС Херман ван Ромпой и ръководителят на Европейската комисия Жозе Барозу се изказаха срещу военна намеса в Сирия, предаде ДПА.

"Макар че уважаваме неотдавнашните призиви за действие, трябва да подпомогнем процеса в ООН", заяви Ромпой в началото на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург. С Барозу до него той добави, че международната общност не може да остане безучастна след химическата атака на 21 август край Дамаск, за да предотврати "ужасяващ прецедент". Но той призова ООН да публикува предварителния доклад на инспекторите си възможно най-скоро.

Още по темата

Ромпой подчерта, че има множество доказателства, които говорят за отговорността на сирийското правителство. ЕС работи по колективен отговор, който ще бъде "до голяма степен в духа на това, което казах", добави той.

Папа Франциск призова от своя страна за уреждане на конфликта в Сирия по мирен път, предадоха Ройтерс и Франс прес. В писмо до руския президент Владимир Путин като председател на започващата днес двудневна среща на върха на Г-20 главата на Римокатолическата църква приканва световните лидери да "се откажат от безполезното преследване на военно решение" в Сирия.

Вместо това той се обявява за намиране на мирен изход от ситуацията по пътя на диалога между всички страни в конфликта, подкрепени единодушно от международната общност.

Папата осъжда "безполезните кланета" в Близкия изток и призовава за мирно решаване на всички конфликти в региона. В писмото той споменава и тежкото икономически и социално положение в света.

Очаква се по принцип икономическата среща на върха на Г-20 в Санкт Петербург да бъде доминирана от темата за конфликта в Сирия, посочва БТА. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и специалният пратеник на световната организация за Сирия Лахдар Брахими ще се опитат да убедят лидерите от голямата двайсеторка да работят за мирно уреждане на конфликта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase