ЕС не удължи оръжейното ембарго за Сирия. Снимка: архив, Reuters

След продължили близо 14 часа дискусии министрите на външните работи на ЕС се отказаха да удължат оръжейното ембарго срещу Сирия, чието действие изтича на 1 юни, предаде Ройтерс.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън съобщи, че страните членки са постигнали политическа договореност да се въздържат от доставки на оръжия за Сирия, въпреки че след 1 юни няма да има официална забрана. Тя не уточни до кога ще продължи това, но подчерта, че всички действия на съюза ще бъдат насочени единствено към "благото на сирийския народ".

В заключителното комюнике за срещата на външните министри, цитирано от Франс прес, се казва, че страните от ЕС са се договорили да предприемат мерки, които да гарантират, че оръжието, което може да бъде доставено в Сирия в бъдеще, ще служи само за защита на мирното население и няма да попадне в ръцете на радикални групировки.

ЕС ще преразгледа позицията си преди 1 август в светлината на резултатите от конференцията в Женева, която в момента се подготвя по инициатива на САЩ и Русия, съобщи Катрин Аштън.

Външните министри на ЕС потвърдиха съгласуваното по-рано решение за удължаване с една година на всички икономически и финансови санкции срещу Сирия, както и на забраната за визови ограничения за верни на президента Башар Асад представители на сирийското ръководство.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви след срещата, че решението изпраща много силен сигнал от Европа до режима на Башар Асад. Той потвърди, че Великобритания няма непосредствени планове да изпраща оръжия в Сирия, но добави, че отмяната на ембаргото дава възможност за гъвкавост на реакциите в бъдеще, ако ситуацията продължи да се влошава, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase