Лахдар Брахими. Снимка: архив, Reuters

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими заяви, че сирийският президент Башар Асад може да успява да се задържи на власт засега, но страната "се разпада пред очите на всички", съобщи Ройтерс.

"Легитимността на сирийския режим е сериозно, вероятно непоправимо пострадала", каза Брахими пред Съвета за сигурност на ООН по думите на дипломати, присъствали на заседанието.

Той призова Съвета за сигурност да преодолее безизходицата, в която се намира, и да предприеме действия, с които да помогне за спиране на гражданската война в Сирия. Според него само Съветът за сигурност може да помогне в този момент.

Не е ясно обаче дали поредният му доклад - най-мрачният от назначаването му миналата година - ще убеди Русия да се съгласи да подкрепи конкретни стъпки на ООН с цел прекратяване на насилието.

Брахими каза, че принципите на политически преход в Сирия, договорени в Женева през юни 2012 г., биха могли да изградят основата за план за действие на Съвета за сигурност.

"В Женевското комюнике трябва да бъде разяснено значението на пълните изпълнителни правомощия (на преходно правителство), но то ясно означава, че Асад не би трябвало да има роля в прехода", заяви той.

Американски и европейски представители казват, че Съветът за сигурност е в безизходица от 2011 г. заради отказа на Русия и Китай да обмислят санкции срещу правителството на Асад, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase