Снимка: архив, Reuters

Правителството на президента Барак Обама обсъжда варианти за по-голяма пряка намеса в гражданската война в Сирия, ако бунтовниците, сражаващите се срещу режима на Башар Асад, успеят да установят достатъчно контрол върху части от територията, на които да си създадат сигурни убежища. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън смята, че е само въпрос на време бунтовниците да завоюват достатъчно територия за създаване на подобни зони.

Още по темата

Съединените щати виждат "все по-голямо единство, сплотеност и подобрени военни действия" сред бунтовниците, заяви висш правителствен служител, пожелал анонимност. Според източника нарасналата ефективност в координирането на нападенията показва, че бунтовниците използват по-добре устройствата за криптирани комуникации, доставяни им от САЩ.

Агенция Ройтерс е научила, че Белият дом е разработил президентска директива, разрешаваща по-голяма тайна помощ за бунтовниците, без доставки на оръжие. Не е ясно дали Обама е подписал строго секретния документ за тайни операции, а официални американски представители отказват коментар по въпроса, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase