Според бунтовниците режимът на Асад е започнал да предислоцира преди месеци запасите си от оръжия за масово унищожение. Снимка: архив, Reuters

Сирийските бунтовници обвиниха режима на президента Башар Асад, че е прехвърлил химически оръжия на летищата и границите, след като Дамаск заплаши, че ще използва такива оръжия в случай на чуждестранна агресия, предаде АФП.

Ние в Общото вътрешно командване на Свободната сирийска армия знаем съвършено точно къде се намират тези оръжия и тяхното разположение, заяви ССА в комюнике, цитирано от агенцията, която отбелязва, че в текста не се уточнява за коя точно граница става дума.

Още по темата

Според бунтовниците режимът е започнал да предислоцира преди месеци запасите си от оръжия за масово унищожение с цел на окаже натиск над регионалната и международната общност. В комюникето обаче се омаловажава възможността да бъдат използвани химически оръжия срещу еврейската държава. Режимът, който не е
изстрелял и един куршум срещу Израел за три десетилетия, със сигурност няма да употреби химическо оръжие срещу тази страна, се казва в комюникето на ССА.

Режимът в Дамаск винаги да се е смятал за център на "оста на съпротива" срещу Израел (Иран-Сирия-Хизбула), но винаги е поддържал спокойствие на границата с еврейската държава и дори започна непреки преговори с Ерусалим за окупираната от 1967 г. част от Голанските възвишения, припомня АФП. Паралелно Дамаск поддържа Хизбула, която неотдавна потвърди, че най-ефикасното оръжие и ракети, които е използвала във войната срещу Израел през 2006 г., са дошли от Сирия, подчертавайки, че Дамаск е нейният "мост за връзка" с Техеран.

Междувременно обаче висш израелски служител каза, че режимът на сирийския президент Башар Асад взема предпазни мерки, за да не позволи химическите му оръжия да попаднат в ръцете на бунтовниците, но Израел продължава да се тревожи, че тези стъпки може да не бъдат достатъчни, съобщи ДПА.

"Той се отнася отговорно към химическите оръжия" въпреки натиска, на който е подложен, заяви служителят, цитиран от израелския в. "Аарец".

По думите му за момента няма признаци Асад да предоставя или да възнамерява да предостави химически оръжия на подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, но предприема действия, така че тези оръжия да не попаднат в ръцете на бунтовниците или на организации, свързани с Ал Кайда.

"Израел обаче продължава да е доста притеснен, защото е трудно да се разбере дали тези стъпки ще бъдат достатъчни в деня, когато падне Асад", каза служителят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase