Сирийските бунтовници са започнали битка за Дамаск. Снимка: Reuters

Сирийските бунтовници заявиха, че са започнали битка за освобождение на Дамаск, където се водят тежки боеве с участието за пръв път на хеликоптери на редовната армия, предадоха Франс прес и ДПА.

"Битката за освобождението на Дамаск започна и боевете ще спрат едва след падането на столицата", заяви говорител на опозиционната Свободна сирийска армия. В изявление се посочва, че бунтовническата армия започва настъпление на широк фронт, наречено "Вулканът на Дамаск и земетресенията на Сирия".

Боевете съвпадат с 12-ата годишнина от идването на власт на президента Башар Асад след кончината на баща му Хафез Асад.

Още по темата

Военен говорител обаче заяви, че армията контролира ситуацията и "преследва терористи, които се укриват в жилища и джамии" в Дамаск. Министърът на информацията Омран Зуби пък заяви, че медийните съобщения не отразяват ситуацията на място.

"Някои въоръжени лица проникнаха в Дамаск, но силите за сигурност ги обградиха и се справиха с тях. Някои от тях се предадоха, а други избягаха пеша или с коли и стрелят във въздуха, за да плашат хората", заяви министърът.

От неделя се водят боеве в редица квартали на столицата, които се определят от опозицията като повратна точка в бунта. Днес за пръв път влязоха в действие хеликоптери, които обстрелват бунтовнически квартали в Дамаск.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека в днешните боеве из цяла Сирия са загинали най-малко 35 души. Сред убитите има 16 цивилни, от които 7 в Дамаск, както и 14 войници и петима бунтовници.

Сирийският президент Башар Асад е предислоцирал част от войските си от Голанския район към Дамаск и други зони в Сирия, където се водят боеве, заяви шефът на израелското военно разузнаване генерал Авив Кошави. Според генерала сирийският режим няма да оцелее, а съюзниците на Дамаск - "ливанското шиитско движение Хизбула и Иран се подготвят за падането на Асад".

Избягалият от Сирия на 6 юли сирийски генерал Мунаф Тлас обяви, че се намира в Париж и обвини сирийските власти, че носят основната отговорност за сегашната криза в страната. По негови думи "сирийските военнослужещи са принудени да воюват, престъпвайки принципите си".

"Силно желая да спре проливането на кръв и страната да излезе от кризата чрез фаза на конструктивен преход, който гарантира на Сирия нейното единство, стабилност и сигурност, както и легитимните стремежи на народа й", пише Тлас в декларация до медиите с днешна дата.

Миналата седмица френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи, че Тлас активно изгражда контакти със сирийската опозиция.

Генерал Мунаф Тлас е най-високопоставеният сирийски офицер, който дезертира. Той е от общността на мюсюлманите сунити, които са мнозинство в Сирия. Тлас е бивш близък приятел на Асад и е командвал бригада на Републиканските гвардейци - една от най-добре въоръжените части в сирийската армия, която е доминирана от членове на сектата на алевитите на Асад. Бащата на Мунаф Тлас, Мустафа Тлас, е бил министър на отбраната от началото на 70-те години до 2004 г. и е бил довереник на бащата на Башар Асад - предишния сирийски президент Хафез Асад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase