Кофи Анан. Снимка: архив, Reuters

Русия и други водещи сили са казали на посредника за Сирия Кофи Анан, че подкрепят идеята му за съставяне на сирийско правителство на националното единство, което би могло да включва представители на сегашното управление и опозицията, но не и хора, които биха го подкопали, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Още по темата

Според външнополитически служители предложението е една от главните теми, които ще обсъждат Русия, останалите четири страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и други ключови играчи в Близкия изток на среща в Женева в събота, посветена на конфликта в Сирия.

По думите на дипломат евентуално правителство на националното единство може да включва членове на сегашното управление, представители на опозицията и други, но в него не биха влезли хора, "чието трайно участие или присъствие би застрашило надеждността на прехода или би навредило на изгледите за помирение и стабилност".

Според него идеята за изключване на определени хора очевидно се отнася за Башар Асад, макар и в предложението на Анан да не се казва изрично, че сирийският президент не може да участва в правителство на националното единство, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase