Кофи Анан и ген. Роберт Муд. Снимка: Reuters

Опитен норвежки миротворец изпраща днес в Дамаск специалният пратеник за Сирия на Арабската лига и на ООН Кофи Анан, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Това е генерал-майор Роберт Муд. Той ще отпътува за Дамаск, за да проведе преговори по разполагането на 250 невъоръжени наблюдатели, които да следят за прекратяване на огъня между правителствените сили и въоръжените опозиционери.

Роберт Муд има голям опит като миротворец в Близкия изток. По-рано той беше начело на органа на ООН за наблюдение на условията на примирията, най-старата миротворческа мисия на ООН, чието начало е поставено през 1949 г. след първата арабско-израелска война, припомня ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Според ливанската телевизия Ал Манан войските на Башар Асад са получили заповед да се върнат в казармите там, където обстановката е спокойна. Но в тези места, където антиправителствени сили продължавали с въоръжените си действия и където все още имало напрежение, се извършвала предислокация на армейските спецчасти, които заемали позиции в градските покрайнини, отбелязва ИТАР-ТАСС, като се позовава на ливанската телевизия.

Според сирийски правителствен източник точно такава била договорката между сирийското правителство и Кофи Анан. Не ставало дума за пълно извеждане на въоръжените сили от населените места до 10 април. Защото сирийското правителство не искало да повтори грешката, допусната по време на мисията наблюдатели на Арабската лига преди три месеца. Тогава армията се изтеглила от населените места и това позволило на бунтовниците да превземат цели квартали в Хомс и други градове, където създали бази и оръжейни складове, казва сирийският правителствен представител.

Днес Анан чрез видеоконферентна връзка ще изясни пред Общото събрание на ООН как се прилага планът му за уреждане на сирийската криза.

Според правозащитната организация Амнести интернешънъл, откакто Сирия обяви, че приема плана на Анан на 27 март, в страната са убити 232 души, предаде Ройтерс.

По нови данни на сирийското правителство жертвите на едногодишното въстание са 6044 души, като от тях 2566 са военни. По данни на ООН жертвите са над 9000.

Само за 24 часа в Сирия бяха убити 80 души, от които 18 военни, разказаха опозиционни активисти вчера и допълниха, че снаряди продължават да се сипят по Хомс, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase