Протестите в Сирия продължават вече осем месеца. Снимка: Reuters

Дезертьори от сирийската армия са атакували база на военното разузнаване близо до столицата Дамаск, съобщи Ройтерс.

По време на среднощната атака са разрушени части от сградата на военновъздушното разузнаване в Хараста, според представители на сирийската опозиция.

Нападателите са от група, нарекла се "Свободна сирийска армия" – в нея участват дезертирали войници, които се обявиха срещу режима на Башар Асад.

Още по темата

При атаката те са използвали гранатомети и тежки картечници. Засега не е ясно дали при нападението има загинали. Районът е отцепен.

Нападението в Хараста може да изиграе ключова роля, защото сирийското военновъздушно разузнаване е една от най-опасните държавни агенции и участваше в потушаването на протестите срещу президента Башар Асад, отбелязва Би Би Си.

Това е първата сериозна атака срещу голям военен обект в Сирия от началото на протестите насам. Тя се случва на фона на срещата на Арабската лига в Рабат, на която ще бъде изготвен отговор на насилието в страната. Очаква се лигата формално да замрази членството на Сирия в организацията – решение за тази крайна мярка бе взето в събота.

Сирийското правителство ограничи силно достъпа на чуждестранни журналисти в страната и е много трудно да бъдат потвърдени информациите за насилието и цивилните жертви, избити от армията.

По данни на ООН от началото на протестите през март досега в страната са загинали повече от 3500 души. Сирийското правителство обаче твърди, че убийствата са дело на екстремисти или престъпни групи.

Същевременно Турция, която доскоро подкрепяше режима в Дамаск, обяви, че е изгубила доверие в него. Вчера премиерът Реджеп Таип Ердоган предупреди, че кървавото потушаване на протестите може да постави президента Башар Асад редом до световните лидери, "които се хранят с кръв".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase