Снимка: Reuters

Броят на сирийските граждани, пристигнали в Турция, за да се спасят от размириците в тяхната страна, достигна днес 8538 души, след като тази нощ близо 2000 нови бежанци са преминали сирийско-турската граница, предаде АФП, като се позовава на турски официален източник.

Бежанците идват главно от град Джиср аш Шугур, разположен на около 40 километра от границата. Сирийските сили влязоха в неделя в града, за да "прогонят въоръжени групи".

Сирийската армия се намеси със сила, за да си възвърне контрола над града, опитвайки се да обуздае безпрецедентните протести срещу режима на Башар Асад.
Сирийските бежанци са настанени в четири палаткови лагери в турския окръг Хатай, създадени от турския Червен полумесец.

Същевременно редица експерти от Върховния комисариат на ООН за правата на човека са пристигнали в Хатай, за да проведат разследване за евентуални репресии срещу сирийци в тяхната страна, съобщава АФП, като се позовава на представител на делегацията, пожелал анонимност. Делегацията трябва да събере свидетелства на сирийци, намерили убежище в Турция.

Според неправителствени организации от 15 март насам 1 200 противници на режима на Башар Асад са били убити, а други 10 000 са били арестувани в Сирия, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase