Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Президентът на САЩ Барак Обама пристъпи към интензивни консултации с лидерите на Великобритания, Франция и Италия за предприемане на незабавни мерки за прекратяване на кризата в Либия, съобщи Ройтерс.

Целта на Белия дом е да се постигне международен консенсус за действия срещу правителството на Муамар Кадафи, което Обама обвини в "жестоки репресии срещу собствения му народ".

На въпрос дали САЩ обмислят и военни мерки, говорителят на Белия дом Джей Карни отговорил, че "не се изключва нито една възможност".

Обама разговаря по телефона с британския премиер Дейвид Камерън, с френския президент Никола Саркози и с италианския премиер Силвио Берлускони, които според Ройтерс са сред малкото световни лидери, които са имали преки контакти с Кадафи.

Още по темата

Мерките, които могат да бъдат предприети, са строги действия от страна на Съвета за сигурност на ООН, в това число и санкции, подкрепа за призивите Либия да бъде отстранена като член на Съвета по човешките права на ООН и създаване и поддържане на зона, забранена за полети над Либия, за да се избегнат нападения на либийските ВВС срещу обекти извън контрола на режима в Триполи, пише БТА.

Евентуалните санкции могат да включват и отнемане на експортни лицензи на Либия, замразяване на либийски авоари, в това число на членовете на фамилията Кадафи. САЩ са обект на критики, че реагират много бавно и предпазливо на събитията в Либия, посочва Ройтерс.

Според редица наблюдатели обаче Вашингтон се стреми да не създава впечатление, че предприема едностранни действия в район, където по традиция гледат на САЩ със силно подозрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase