Кайро. Снимка: БТА

Танкове преминават по улиците на източния египетски град Суец, съобщи Ройтерс. 

Десетки протестиращи се покатериха върху танковете и се опитаха да разговарят с войниците в тях, които от своя страна се опитаха да прогонят демонстрантите от машините си.

Очевидец е забелязал най-малко пет танка, върху един от които са се били покатерили около 25 демонстранти. 

Междувременно полицията в Кайро се отказа от опитите си да удържи централния площад "Тахрир" и се изтегли от позициите си, като остави площада на хилядите демонстранти, които го бяха заели през целия ден, съобщи ДПА.

При днешните демонстрации срещу режима на египетския президент Хосни Мубарак в Кайро са били ранени около 410 души, някои от които са в тежко състояние с огнестрелни рани. 

Сред пострадалите има и полицаи, но броят им засега е неизвестен.      

Асошиейтед прес предаде, че в същото време хиляди протестиращи се опитват да щурмуват сградите на външното министерство и националната телевизия в Кайро. 

По-рано демонстранти подпалиха централата на управляващата Националнодемократическа партия в Кайро.

Протестиращите срещу режима на управляващия от 30 години президент Хосни Мубарак подпалиха сгради на НДП и в други градове.  

Външно:  Телефонните връзки с Кайро са прекъснати

От София Министерството на външните работи предупреждава, че телефонните връзки на посолството на България в Кайро са прекъснати.

По последна информация са прекъснати връзките на мобилните оператори, няма достъп до интернет, а комуникациите с наземните телефони са силно затруднени.

В Кайро, Александрия и Суец властите са въвели полицейски час от 6.00 часа вечерта до 7.00 ч. сутринта, информират от министерството. 

Още по темата

Гражданите трябва да избягват централните части и местата, където има демонстрации, а също и да се съобразяват с въведените от властите ограничения.

През последните няколко дни ситуацията в Египет рязко ескалира. 

Антиправителствени демонстранти излязоха по улиците на Кайро, Суец, Александрия, Асуан и градовете по делтата на река Нил - Мансура и Шаркия. 

Вече има ранени и убити граждани. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантитe.

Белият дом: Обезпокоени сме

Белият дом е много обезпокоен от събитията в Египет, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на президента на САЩ Барак Обама Робърт Гибс.

В профила си в "Туитър" Гибс призова египетското правителство, което е ключов съюзник на Съединените щати в Близкия изток, да "спазва правата на (гражданите) и да възстанови достъпа до социалните мрежи и интернет".

Това е най-острата и критична реакция на американските власти срещу режима на египетския президент Хосни Мубарак от началото на протестите преди четири дни, отбелязва АФП.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън от своя страна призова Египет да проведе реформи и да разреши мирните демонстрации, предаде Асошиейтед прес. Тя също поиска от правителството да възстанови достъпа до интернет и по-специално до блокираните социални мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase