Спорните карикатури на пророка Мохамед доведоха до нови протести на мюсюлманите по света, съобщи ВВС.

Иракски, египетски и палестински ислямистки групировки призоваха за организиране на демонстрации.

В Индонезия радикални ислямисти нахлуха в преддверието на сградата, където се помещава датското посолство и замеряха герба на държавата с яйца.

Датският премиер Андерс Фог Расмусен бе излъчен по арабска телевизия в специално обръщение, призоваващ към спокойствие.

Министър-председателят обяви пред базирания в Дубай канал ал-Арабия че съжалява за обидата, която е нанесена на мюсюлманите, но още веднъж подчерта, че правителството не е виновно за карикатурите във вестника.

В индонезийската столица Джакарта десетки протестиращи от Ислямския фронт за защита си проправиха път в сградата, помещаваща датското посолство и бяха спрени чак, когато се опитали да стигнат до 25-я етаж, където се намира посланикът.

Демонстрантите замеряли герба с развалени яйца и домати и изгорили датското знаме.

В четвъртък редакторите на един йордански и един френски вестник, проявили смелостта да препубликуват карикатурите на Мохамед, бяха уволнени.

Въоръжени мъже обсадиха вчера офисите на Европейския съюз в Газа, настоявайки за извинение.

Норвегия затвори мисията си в Западния бряг заради заплахи, а журналисти и хуманитарни служители от западните държави напускат масово палестинските територии заради опасност от атаки.

В пакистанските градове Лахор и Мултан също имаше протести на стотици студенти.

Датският премиер обяви в четвъртък, че въпросът с карикатурите е излязъл извън границите на Дания и се е превърнал в сблъсък между западната свобода на словото и ислямските табута.

Дания извика обратно в Копенхаген посланиците си в арабските държави, а Сирия и Саудитска Арабия пък изтеглиха своите.

Карикатурите, които първоначално се появиха в датския вестник Jyllands-Posten, след това бяха препубликувани в Германия, Италия, Холандия и Испания с обяснението, че това изразява правото им на свобода на словото.

В Йордания независимият таблоид ал-Шихан пусна три от изображенията на Мохамед в четвъртък, с обосновката, че хората трябва да знаят срещу какво протестират.

Редакторът на изданието – Джихад Момани, призова мюсюлманите да бъдат „разумни“ в реакциите си към карикатурите.

Издателите на вестника обаче уволниха редактора часове след това заради „шока“, който е предизвикал, съобщи йорданската официална информационна агенция Петра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase