Вестник публикува картинка на пророка със скрита в тюрбана му бомба, което разгневи целия ислямски свят.

Дания посъветва своите граждани да се въздържат от пътувания в Саудитска Арабия заради нарастващия гняв в мюсюлманския свят срещу карикатури на пророка Мохамед, съобщи ВВС.

Вестникът, публикувал картинките на Мохамед, на едната от която той е изобразен с бомба, скрита в тюрбана му, в понеделник се извини за обидата срещу мюсюлманите. Ислямът забранява категорично каквото и да било изобразяване на Мохамед или Аллах.

Заради гнева на мюсюлманите обаче се стигна до пълен бойкот на датските стоки, дипломатически санкции и военни заплахи.

Редакторът на вестник Jyllands-Posten заяви пред йорданска информационна агенция: „Тези карикатури не представляват нарушение на датските закони, но определено обидиха много мюсюлмани, за което се извиняваме“.

Датският премиер Андерс Фог Расмусен от своя страна каза: „Изпитах огромно възхищение, че Jyllands-Posten направи тази важна стъпка“. Той обаче отказа да се извини и защити свободата на словото.

„Датското правителство не може да се извинява от името на датски вестник. Просто така не става ... и го обяснихме на арабските страни. Независимите медии не се редактират от правителството“, заяви той.

Саудитска Арабия изтегли посланика си от Дания, докато Либия пък обяви, че затваря посолството си в Копенхаген.

В понеделник маскиран въоръжен мъж нахлу в офиса на евросъюза в Газа и настоя за извинение от Дания и Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase