Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще говори на днешната 123-та сесия на парламента на Република Северна Македония, на която ще бъде обсъдено предложението за пристъпване към изменение на конституцията на Република Северна Македония, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие.

"Ние твърдо вярваме, че днес като държава ще направим първата решителна стъпка към желания напредък на Северна Македония, ще стоим гордо и ще използваме историческата възможност за постигане на стратегическата цел – пълноправно членство в Европейския съюз. Днес е денят, в който ще стане ясно кой наистина иска страната да стане просперираща страна, членка на ЕС и кой блокира европейското бъдеще на гражданите", пише в съобщението, цитирано от БТА.

От правителството на страната отново уточняват, че в предложението за конституционни промени, което е публично достъпно, „всички граждани могат да видят и да се уверят, че става дума за промени, които не застрашават нито един елемент на идентичността и отварят пътя към ЕС” и очакват "всички 120 депутати да проявят държавническо поведение, да бъдат на висотата на задачата и да осигурят по-добро бъдеще за всички граждани, чиито представители са”.

"Пред нас е уникален шанс да утвърдим европейския път, да ускорим европейската интеграция и да постигнем тази европейска цел до 2030 г. Гласът за Европа е глас за по-добро македонско бъдеще. От всички народни представители зависи дали ще допринесат за сбъдването на мечтата на поколенията или ще хвърлят страната в изолация и десетки години несигурност. Призоваваме към разум и отговорност", пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase