Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи и диаспората на Косово информира, че днес Комитетът на министрите с повече от 2/3 от гласовете на държавите-членки одобри завършването на първия етап от процедурата по приемане на Косово в Съвета на Европа, предавайки на Парламентарната асамблея молбата на страната за членство, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Според външното министерство в Прищина това положително решение е резултат на продължителна интензивна работа, вътрешна междуинституционална координация и тясно сътрудничество с държавите-членки на Съвета на Европа и други съюзници.

Още по темата
Като следваща стъпка Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще подготви становище относно членството на Косово, обясни косовското външно министерство. После становището ще бъде изпратено до Комитета на министрите, който след това ще вземе окончателното решение за членството.

„Република Косово е дълбоко благодарна на всички страни, които гласуваха и помогнаха за положителния вот на Комитета на министрите. Въпреки факта, че процедурно Косово премина първия етап на членство, трябва да се отбележи, че той е „последният преди финала“, тъй като преминахме важни правни и политически предизвикателства. Разбира се, има още много работа преди членството. Косово остава дълбоко ангажирано със зачитането на правата на човека, укрепването на демокрацията и върховенството на закона, общите ценности, на които са основани Съветът на Европа и Република Косово“, казаха от косовското външно министерство, цитирани от БТА.

Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа на 12 май 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase