Снимка БГНЕС

Сагата около картината на Джаксън Полък, открита у нас при акция на ГДБОП, продължава. Преди дни излезе информация, че е възможно тя да е била от колекцията на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.
Румъния обаче засега не потвърждава версията, че картината има нещо общо с него.

Пред БНТ румънският изкуствовед и експерт по държавните арт колекции Адриън Буга каза, че до този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате няма данни картина на Джаксън Полък да е била част от колекцията на Николае Чаушеску. Румънската полиция вече се е свързала с него за повече информация по казуса.

"Колекцията на Чаушеску се състои изключително от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеску липсва вкус към американското изкуство, особено в стила на Полък", каза Адриан Буга. Всяка картина в тази колекция има печат и номер на гърба си и етикет.

"Ако картината е дошла от Америка, в архивите има голям шанс да се открие някаква следа. В къщата му не съм открил никакви чужди картини. Може да е получавал подаръци, но няма никаква следа от такива картини", каза Адриан Буга.

Пред Би Ти Ви зетят на Чаушеску - съпругът на неговата дъщеря Зоя, каза, че не си спомня да е виждал в дома им абстрактни творби. "Чаушеску не беше колекционер на изкуство. Така че няма начин", заяви проф. Мирча Операн.
Въпреки тези твърдения вече се появи информация, че според румънски медии северната ни съседка също ще има претенции за картината. От фондацията на семейството на Джаксън Полък обявиха пред български медии, че никой не ги е търсил от България във връзка с находката.

Припомняме, е и вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че картината е автентична, което по неговите думи било потвърдено от експерти. Според него има всички шансове България да стане собственик на откритата картина на Полък. Демерджиев посочи, че цената й вероятно е много над 100 млн. евро. Първоначално бе казано, че стойността й е 50 млн. евро.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase