Снимка: БГНЕС

Турция не изнася изделия, които биха могли да бъдат използвани във военните усилия на Русия. Това увери турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Думите му идват след предупреждения на САЩ по-рано този месец относно износа на химикали, микрочипове и други продукти.

"Не е вярно, че сме изнасяли за Русия продукти, които могат да се използват в отбранителната индустрия", категоричен бе Чавушоглу. "Помолихме Съединените щати да ни уведомят, ако има нарушения по този въпрос", допълни той.

След срещата с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Анкара, външният министър посочи и че Турция няма да позволи нарушаването на санкциите, наложени от САЩ и Европа, в или през Турция и Анкара предприема стъпки, за да предотврати това.

Още по темата
По-рано този месец висш служител на Министерството на финансите на САЩ се срещна с представители на турското правителство и частния сектор и ги призова за повече сътрудничество за прекъсването на потока от стоки, които могат да бъдат използвани от отбранителната промишленост на Москва.

Западните държави затегнаха контрола върху износа и въведоха санкции след руската инвазия в Украйна преди близо година. Каналите за доставка обаче остават отворени от Хонконг, Турция и други търговски центрове.

Анкара балансира добрите си отношения както с Москва, така и с Киев по време на войната, проведе ранни преговори между двете страни и помогна за постигането на споразумение за износ на зърно от Украйна.

Чавушоглу увери, че Турция ще предприеме действия, ако бъде открито нарушение. Той поясни, че увеличаването на търговията на Турция с Русия се дължи до голяма степен на големия внос на газ и енергия от Анкара, чиято цена се е утроила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase