Снимка: БГНЕС

Турската полиция е задържала 12 души заради срутени сгради в югоизточните провинции Газиантеп и Шанлиурфа, съобщиха местните медии след унищожителното земетресение, което погуби близо 21 000 души и рани над 80 000. Сред арестуваните има изпълнители, съобщи агенция DHA.

Най-малко 6000 сгради се срутиха след трус с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, който удари Турция и Сирия, предизвиквайки гняв заради лошото качество на жилищата. Очаква се да има още арести, след като прокурорът в Диарбекир, една от 10-те югоизточни провинции, засегнати от земетресението, издаде заповеди за арест на 29 души в събота, съобщи Анадолската агенция.

Единият от задържаните днес е бил предприемач на сграда в Газиантеп, каза агенцията, добавяйки, че той е открит от полицията в Истанбул.

Имаше вълна от разследвания, започнати от прокурори в засегнатите провинции, включително Кахраманмарас, където област Пазарджък беше епицентърът на земетресението. Министерството на правосъдието на Турция нареди на прокурорите в 10-те провинции да създадат специални „служби за разследване на престъпления, свързани със земетресения“. В петък турската полиция задържа предприемач на многоетажна сграда с луксозни апартаменти, която се срина в провинция Хатай. Той беше задържан на летището в Истанбул, след като според съобщенията се е опитал да избяга от страната.

По-рано днес бе съобщено за други 8 арестувани турски граждани по подозрение за некачествено строителство. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase