Сръбският патриарх Порфирий е просъствал на срещата. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Сръбският епископ Фотий съобщи, че през изминалия уикенд в град Ниш са водени преговори между Сръбската православна църква (СПЦ) и Македонската православна църква (МПЦ), на които е участвал и сръбският патриарх Порфирий.

Новината за преговорите бе оповестена след литургията за "Свети Георги" вчера и от нея стана ясно, че на срещата е присъствал и самият епископ Фотий. Според него още през този месец е "възможно МПЦ да се върне в каноническото единство със СПЦ".

"По този начин ще се сложи край на разкола на МПЦ от 1967 г.", каза още сръбският владика и уточни, че "връщането на МПЦ може да стане по време на майския събор на СПЦ".

"Това е едно голямо предизвикателство. Ако е рекъл Бог и с молитвите на владиката Николай, на Светите Кирил и Методий, на светите Климент и Наум, както и на Свети Сава сръбски, може да се стигне до възстановяването на единството и премахването на разкола от 1967 г. Ние сме пред прага на това решение и поради това Ви призовавам за молитва. Това е за доброто на нашите свети църкви, за доброто на нашия сръбски и македонски народ, които са два братски народи", каза още епископ Фотий.

БГНЕС припомня, че СПЦ в края на миналата година призова за среща между патриарх Порфирий и главата на МПЦ Стефан. Но до момента нямаше информация за подобна среща. В същото време македонски политици и местен владика непрекъснато лобират пред Вселенския патриарх за признаването на МПЦ и обявяването й за автокефална църква.

Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, македонските владици започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase