Снимка: БГНЕС

Малък противопожарен самолет се разби при операция за овладяване на пожар в западна Гърция, предаде Франс прес.

Пилотът е оцелял и е невредим. Няма пострадали и на земята, съобщиха от пожарната на остров Закинтос.

Овладени са пожарите в гръцката област Атика

Пожарите в южната ни съседка отнеха живота на двама души през последните дни. Стотици бяха евакуирани и днес от остров Евбея, където огнената стихия настъпва вече 6-ти ден. Много от по-младите местни жители пренебрегнаха нареждането за евакуация, за да предпазят жилищата си от огъня.

Алексис Ципрас - бивш премиер, а сега лидер на опозицията - обвини правителството, че няма никакъв план за овладяване на кризата. През последните 10 дни пожарите изпепелиха 56 хиляди хектара площи.

Ципрас заяви, че властите не са отделили достатъчно средства и така са изоставили жителите на Евбея на произвола. Правителствен говорител посочи, че гъстият дим от пожарите пречи на екипажите на противопожарните самолети и хеликоптери да си свършат работата.

Няколко души, заподозрени в предизвикване на умишлени палежи, бяха арестувани в Гърция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В атинско предградие снощи бе арестуван 47-годишен грък. Днес полицията съобщи за още двама арестувани по подозрения в палежи. 71-годишен грък е задържан в Южна Гърция и чужденец е арестуван в атински парк.

Гръцките пожарникари, които получиха подкрепления с въздушни и наземни сили и техника от редица европейски страни, продължават да се борят днес (за 12-и пореден ден) с унищожителните пламъци на остров Евбея. Стотици хора бяха евакуирани от острова. Същевременно пожарът северно от Атина отслабва.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че осигуряването на помощ за хората, засегнати от пожарите, ще бъде негов основен политически приоритет и обеща, че опожарените райони ще бъдат залесени отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase