Снимка: БГНЕС
Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде съобщи, че двама души от северните окръзи Сату Маре и Яш са загинали в резултат на екстремните метеорологични условия и наводненията в тези окръзи в последните дни, предаде Аджерпрес. 
 
Той поиска от префектите "бързи и ефективни" реакции и "отлична мобилизация", за да може възможно най-бързо да се окаже подкрепа на тежко засегнатите населени места. Министърът отбеляза, че "опасността не е отминала".
 
Главният инспекторат за извънредни ситуации съобщи, че през последните 24 часа проливните дъждове са причинили наводнения в 36 населени места в 15 окръга. Пожарникарите са евакуирали десетки туристи, които са били блокирани от прииждащите води.
 
Изпомпвана е вода от десетки къщи, мазета, стопански постройки и дворове. Паднали дървета и повредени мостове са блокирали трафика в някои участъци от пътната мрежа.
 
Премиерът Флорин Къцу поиска от префектите бързо да направят оценка на щетите в засегнатите от наводненията зони, така че при предстоящата актуализация на бюджета да бъдат отпуснати необходимите средства.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase