Катица Янева. Снимка: архив, БГНЕС

Девет години затвор за неофициалния собственик на ТВ1 Боян Йовановски и седем години затвор за бившата ръководителка на Специализираната прокуратура в Северна Македония Катица Янева постанови Основният съд в Скопие, съобщават македонските медии.

Присъдата на Йовановски, който беше откаран от ареста в затвора Шутка, е за облагодетелстване и оказване на противозаконно влияние и пране на пари.

Янева, която остана под домашен арест поради здравни и семейни причини, е осъдена за злоупотреба със служебното положение и правомощия.

"Боян Йовановски и Катица Янева са виновни. В периода от ноември 2018 до април 2019 г. Боян Йовановски, известен като Боки 13, е използвал влиянието си върху Катица Янева при изпълнение на служебни действия. За посредничеството взели подкуп от 1,5 милиона евро, тоест от свидетелката Ана Камчева 500 000 евро и от свидетеля Йордан Камчев един милион евро", каза съдия Васка Николовска Масевска.

Още по темата

Янева е осъдена и защото получила скъп триместен диван и 50 000 евро, за да облекчи ситуацията на Камчев при разследване на делото "Империя", предаде БТА.

Скандалът със случая "Рекет" избухна през лятото на 2019 г. Тогава беше съобщено, че според разследващите небезизвестните в страната Боян Йовановски и Зоран Милевски поискали от бизнесмена Орце Камчев милион и половина евро. В замяна те му обещали да му осигурят по-лека присъда по друго дело, използвайки връзките си с Катица Янева.

От своя страна италианското издание "Ла Верита" публикува запис на разговор между двамата рекетьори. В него се чува и женски глас, за който се предполага, че е този на ръководителя на Специализираната прокуратура. В разговора се споменава и името на премиера Зоран Заев.

А изнудваният – милионерът Йордан или Орце Камчев – има двойно гражданство и бизнес и у нас. Името му даже беше посочено като потенциален почетен консул на България в Охрид. След избухването на скандала обаче София оттегли неговата номинация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.