Снимка: БГНЕС

Гърция затяга мерките срещу разпространението COVID-19, а това породи и сериозен спор дали църквите в страната да останат отворени.

Увеличава се списъкът на затворените учебни заведения, прекратени са всички масови прояви. Прокуратурата разследва случаите на лица, които нарушават карантината, съобщава БНР.

Броят на заразените с новия коронавирус в Гърция достигна 84 души. Десетки други са под карантина.

Голям проблем за властите обаче се оказаха църквите, където се събират много хора. Специалистите съветват пенсионерите да останат вкъщи и да са много предпазливи. Светият синод обаче съобщи, че продължава литургиите в храмовете, защото "светото причастие е лекарство".

Опозицията, както и медицински експерти призовават правителството незабавно да затвори църквите. Държавната телевизия съобщи, че променя програмата си и е в готовност да излъчва всички богослужения, за да компенсира посещенията в храмовете.

Поради опасност от заразяване за първи път церемонията по запалването на олимпийския огън ще се проведе без зрители. А новият президент на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва пред ограничен брой лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase