Снимка: Reuters

Гърция днес е парализирана от национална стачка. Тя е в сектори, на които им предстои приватизация, като синдикатите и протестиращите се притесняват за бъдещите последствия.

"Това е 10-тата поредна национална стачка в Гърция през тази година. Досега нито едно от исканията на протестиращите не е било удовлетворено, така че смисълът от тези стачки е доста спорен", заяви Иван Петрински, журналист и главен редактор на в-к "Български новини" в Гърция, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Притесненията са свързани при евентуална приватизация какво ще бъде състоянието на сектора, кои ще са новите собственици, какви ще са заплатите и колко души ще загубят работата си. Този страх е в основата на стачките в Гърция, които обикновено се случват извън туристическия сезон. Приватизацията е изключително необходима в сферата на транспорта и е договорена от няколко поредни правителства", заяви Петрински.

Гостът допълни, че предстои приватизация на голяма магистрала, което ще удари и по джоба на българските туристи заради допълнителни тол такси.

Също така предстои приватизация в сферата на жп транспорта, фериботния транспорт и енергетиката.

"До момента не е имало голяма приватизационна сделка в енергийния сектор. Когато една приватизация се изпълни добре, това винаги води до икономически растеж. Страната явно има амбицията да генерира индустриален растеж", отбеляза Петрински.

Разговорът с Иван Петрински вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase