Кадър: YouTube

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира, ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово.

Сръбската държавна телевизия РТС съобщава и че е забелязано придвижване на сръбската армия и полиция към Косово.

По-рано днес Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово. Сръбското министерство на вътрешните работи също постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Косовската полиция предприе тази сутрин операция в четирите северни общини с предимно сръбско население. Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност, а директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че тя има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника.

Пред парламента днес Вучич заяви, че досега в акцията са арестувани 23 души от сръбска и бошняшка националност. Косовските спецчасти са нахлули в северната част на Косово с общо 73 автомобила, главно бронирани. Ако се стигне до по-сериозно застрашаване на живота и сърбите в Косово, армията на Сърбия ще защити народа, заяви сръбският президент. Той потвърди, че военните и полицейските части са в пълна готовност.

Президентът на Косово Хашим Тачи събра рано тази сутрин в кабинета си всички шефове на структурите за сигурност в Косово, предаде Танюг, като се позова на Радио и телевизия Косово.
  
В кабинета на Тачи дойдоха директорът на Косовската разузнавателна служба, директорът на полицията, шефовете на правосъдните институции.
   
Двама сърби бяха леко ранени при стрелба в северната косовска община Зубин поток рано тази сутрин, когато специалните косовски сили РОСУ са пристигнали в района, потвърди за Танюг полицейски служител от мястото на събитието.
   
Около 6.20 часа е започнала престрелка между неизвестни лица и специалните полицейски части.

Междувременно силите на НАТО в Косово /КейФОР/ потвърдиха, че е в ход операция на косовската полиция, която по нареждане на прокуратурата в Прищина се извършва в рамките на борбата с престъпността на цялата територия на Косово, а не само в северните общини с предимно сръбско население, предаде Танюг.

Операцията не е насочена срещу сърбите, а срещу хора, обвинени в корупция и престъпност, каза за Танюг говорителят на КейФОР Винченцо Грасо.

"Засега ние следим ситуацията, в контакт сме с властите в Прищина, но сме отворени и за комуникация със Сърбия", каза Грасо.

По неговите думи става дума за полицейска операция, каквито е имало и в миналото, и КейФОР само наблюдава ситуацията.

"Това е обсъждано и по-рано, ние не се намесваме в операции на полицията, докато не ни поискат съдействие", каза говорителят на КейФОР, коментирайки призивите на сръбски представители КейФОР да направи нещо по въпроса за операцията на косовските специални части в Северно Косово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase