Снимка: Булфото, архив

Бусът с подаръците за децата вече пристигна в Босилеград, след като този път успешно премина българо-сръбската граница. Това се случи след разговор на премиера Бойко Борисов с колежката му Ана Бърнабич.

Още по темата

По-рано днес сръбски митничари не допуснаха бус със 180 подаръка от Столичната община, предназначени за коледно детско тържество в Босилеград, да влезе на сръбска територия.

Според външния ни министър Екатерина Захариева случилото се е неприятно, но пък и двете страни са се разбрали да има по-добра координация, за да не се допускат подобни случаи в бъдеще.

"Нека да не допускаме такива недоразумения да развалят детски празници, по никакъв начин не желаем да вредят на двустранните отношения, каза външният министър", цитирана от БТА.

Захариева уточни, че за забавянето на буса е че част от лакомствата не са придружавани с необходимите санитарни документи, но допълни, че в буса е имало и други подаръци.

Тя каза, че й се иска така, както на най-високо ниво отношенията са чудесни, на всички нива в двете държави да не се допускат такива неприятни случки.

"Иска ми се всички нива в двете държави да виждат, че има позитивна промяна в отношенията", посочи министърката.

Вицепремиерът допълни, че сръбският закон за защита на малцинствана е добър и припомни, че правата на малцинствата са едно от задълженията на Сърбия в предприсъединителния процес.

Посланикът на Сърбия Владимир Чургус отбеляза, че казусът е решен по бърз начин и посочи, че отношенията ни са добри и всички недоразумения могат да се решат по позитивен начин. Той каза в отговор на въпроси, че не става въпрос за тенденция.

Заместник-кметът Тодор Чобанов заяви, че повече от 10 години Столичната община организира различни културни и образователни дейности в съседни общини, в които има български малцинства.

"Както всяка година, организираме и тази година коледно тържество, където подаряваме на децата пакети с книги на български език и лакомства", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase